Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,


Bildkälla: Naturvernforbundet.no

Vad? Mikroplastpartiklar.

Var finns de? Återfinns i bl.a. duschkräm, skrubbar och tandkräm.

Hur hittar en dem? Kolla efter polyeten (pe), polyetentereftalat (pet), polypropylen (pp), polyvinylklorid (pvc), polystyren (ps) och polyvinylacetat (pvac) i ingredienslistan. Det betyder plast!

Vad finns det för alternativ? Flera märken erbjuder alternativ som istället skrubbar med naturliga ämnen som salt, socker, korn, kärnor, bark eller lera. Se produktlistan längst ner.

Vad gör det med naturen? När mikroplasterna sköljs ut i avloppet hamnar de först i reningsverket, där de till största del tas om hand. Men allt försvinner inte, utan ca 40 ton släpps ändå årligen ut i Östersjön.  De små partiklarna drar till sig miljögifter som PCBer, PAHer, pesticider, PBDEer, alkylfenoler och BPA, och äts till sist upp av havslevande djur. Förutom att fiskar och skaldjur drabbas genom att få sämre näringsupptagningsförmåga, finns risken att miljögifterna tar sig in i djurens fettvävnader och därifrån klättrar uppåt i näringskedjan – rakt upp till oss människor som trycker i oss sill och lax på midsommarbordet. Enstaka studier visar på att miljögiftskoncentrationen kan vara kan vara upp till en miljon gånger högre på plastpartiklarna än i vattnet runtom kring dem. Smaskigt, va?
Nåja, det kanske är illa, men vi rensar ju i alla fall bort 90 % av de utspolade plastpartiklarna! Och det är ju najs! Eller hur?

Nja. Faktum är att de resterande 90 ton plastbitar som reningsverken samlar upp sedimenteras i särskilda bassänger och blir en del av det slam som används som på våra åkrar. Så istället för att slänga det i havet, slänger vi det istället i jorden vi odlar i. Får det lov att vara lite potatis till den där sillen?

Bildkälla: Opprop.net

Vilka är de ansvariga, och vad bör de göra? Vi, de individuella konsumenterna, är en lika stor del av lösningen som av problemet. Så länge som vi fortsätter att köpa produkter med plast i, kommer företagen fortsätta sälja dem och producenterna fortsätta att tillverka dem. Så enkelt är det! Börja därför redan idag och rensa ut ditt badrumsskåp på produkter med polyethylene, och köp dem aldrig mer igen – jag struntar i hur len och glödande din hy blir. Det är inte värt det, speciellt inte med alla naturvänliga, likvärdiga produkter som finns på marknaden.
Slam måste sluta användas i våra jordbruk, och reningsverken måste bli bättre på att ta upp och ta hand om all den plats som de bemöts av varje år. Tyvärr finns det inget sätt att ta bort de plaster som redan finns i Östersjön – de kommer att finnas kvar där tills de antingen bryts ner (vilket kan ta många hundra år) eller äts upp av djur och människor.

Vilka källor har använts?
Naturskyddsföreningen (1)
Naturskyddsföreningen (2)
DN.se
Environmental Science and Technology
Elle.se

Produktlistor
Dessa produkter innehåller mikroplaster (utdrag):

ACO Face Scrub Cream
Apoliva Body Scrub
Apolosophy Fotskrubb
The Body Shop Define & Lengthen Mascara
The Body Shop Honey Bronze Brilliance Powder
The Body Shop Moisture Foundation
Colgate Max Fresh One
Gilette Venus Satin Care Lavendel Kiss
Kicks Clean Laundry Body Scrub
L’Oréal Men Expert Hydra Energetic
Vichy Normaderm Rengöring 3-in-1
Neutrogena Visibly Clear Blackhead Eliminating Daily Scrub
Neutrogena Visibly Clear Pink Grapefruit Daily Scrub
Nivea Shower Creme Peeling
Nivea Nivea for Men Skin Energy
Rexona Biorythm

Dessa produkter innehåller inte mikroplaster (utdrag):

Björk & Berries White Forest Body Scrub
Jurlique
Body Exfoliating Gel
Lush 
Rub Rub Rub
Nuxe Gentle Exfoliating Gel with Rose Petals
Pai Kukui and Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator
REN Rosa Centifiola Gentle Exfoliating Cleanser
Rituals Mandi Lur Lur
The Organic Pharmacy Enzyme Peel Mask Vitamin C & Papaya

Annonser